Чи можна смородину при вагітності, користь і шкода ягід

18

Організм майбутньої мами потребує підвищеної кількості вітамінів і мінеральних речовин. Найпростіше отримати їх зі свіжих ягід і фруктів. Але виникає питання:чи все можна вживати в положенні?

Чорна смородина при вагітності буде дуже корисна, якщо грамотно і з розумом вводити її в свій раціон. Ягоди багаті вітаміном с, зміцнюють імунітет, прискорюють біохімічні реакції всередині організму і полегшують процес засвоєння заліза. Однак при всій безсумнівною користь вітамінний плід має ряд протипоказань.

Користь чорної смородини при вагітності

Чорну смородину не тільки можна, але і потрібно їсти при вагітності. Перш за все через її протинабрякових властивостей. Практика показує, що регулярне вживання ягід благотворно впливає на стан вен, полегшує виношування дитини у жінок із захворюваннями периферичних артерій.

Корисні плоди і майбутнім мамам з симптомами ревматоїдного артриту (ра) — вони зменшують скутість і болючість суглобів.

Завдяки великій кількості заліза, чорна смородина при вагітності служить профілактикою і ліками від анемії. Крім того, ця ягода є природним джерелом незвичайної жирної кислоти gla (гамма-ліноленова кислота), яку дуже важко знайти в раціоні. Gla вважається ефективним протизапальним засобом без побічних ефектів нпзз. Вона також сприяє здоров’ю шкіри, волосся і нігтів.

Реклама

Велика удача, якщо вагітність збіглася з сезоном чорної смородини. Можна їсти плоди прямо з куща, попередньо обливши його водою зі шланга або принести додому і спокійно поласувати за столом.

корисні властивості свіжої смородини при вагітності:

  • підвищує імунітет;
  • має сечогінний ефект, стимулює очищення нирок;
  • покращує настрій, стимулює розумову діяльність;
  • рятує від мігрені;
  • полегшує роботу серця і підтримує кислотно-лужний баланс;
  • допомагає позбутися від діареї;
  • попереджає проблеми із зором, так як в складі є вітамін а.

Чорна смородина має виражену гіпотонічну властивість, тобто знижує артеріальний тиск. Для цієї мети використовують як свіжі плоди, так і настій листя.

Особливу увагу на ягоди чорної смородини потрібно звернути жінкам, схильним до цукрового діабету.

Окремо слід сказати про фітонцидах. Вони надзвичайно корисні при вагітності. Саме тому чорну смородину часто використовують як засіб від застуди, вживаючи її у свіжій або у вигляді варення.

Якщо чорної смородини багато, її можна зберегти на зиму шляхом заморозки або консервації.

Заморожена

При заморожуванні і обробці високими температурами ягоди не втрачають свої цінні властивості. Тобто варення з чорної смородини і заморожені плоди корисні так само, як свіжі. З них можна готувати морси, киселі, соки, використовувати для випічки або є в чистому вигляді.

Як і будь-який продукт, чорна смородина дозволена не всім жінкам, які очікують малюка. Рекомендуючи або забороняючи ягоди, лікарі звертають увагу на термін вагітності і стан здоров’я жінки.

захворювання, при яких не можна вживати чорну смородину у:

  • підвищене згортання крові;
  • тромбофлебіт;
  • виразка шлунка і 12-палої кишки;
  • гепатит;
  • алергічні реакції.

Чорна смородина може знизити кров’яний тиск. Тому її не варто вживати майбутнім матусям з симптомами гіпотонії. Слід остерегтися і жінкам, схильним до запорів — плоди кріплять. При підвищеній кислотності шлункового соку чорна смородина здатна викликати печію.

Як правильно вживати чорну смородину

Прямих заборон на чорну смородину при вагітності немає, проте необхідно враховувати протипоказання і звертати увагу на триместр.

На ранніх термінах

В 1 триместрі чорну смородину можна їсти без побоювання, але зловживати не варто. Щоб заповнити в організмі нестачу вітаміну с, досить 20-30 плодів в день.

Вживати цінну ягоду на ранніх термінах можна в будь-якому вигляді: в свіжому, у вигляді компоту, морсу, додавати в усі види десертів.

Чай з листя чорної смородини під час вагітності особливо показаний майбутнім мамам, які страждають в 1 триместрі підвищеним артеріальним тиском. Сирі плоди допоможуть зняти м’язову втому, яка часто виникає через перебудову гормонального фону в перші 12 тижнів гестації.

На пізніх термінах

У 2 триместрі чорна смородина може бути корисна при набряках, викликаних венозною недостатністю (варикоз), проблемами з серцем і нирками. Сушені листя відмінно справляються з симптомами застуди, не викликаючи алергії. Свіжі плоди і варення знижують ймовірність появи проблем із серцевим м’язом. Це попереджає ймовірність розвитку аритмії.

Тонус матки. Теоретично це може викликати передчасні пологи, хоча на практиці таке трапляється вкрай рідко.

Чому хочеться чорної смородини

Якщо дуже хочеться чорної смородини при вагітності — швидше за все, в організмі не вистачає вітаміну с або є схильність до розвитку анемії. При таких проблемах лікарі дозволяють з’їдати по 150-200 г свіжих ягід в день при відсутності протипоказань.

5 рецептів з чорною смородиною

Смородину при вагітності можна вживати в будь-якому вигляді. Смачні і корисні смузі, десерти, випічка.

інгредієнти:

  • банани – 2 шт.;
  • мед-2 ч. Л.;
  • молоко-200 мл;
  • смородина-50 г.

Продукти збити в блендері. Смородину можна брати будь-яку. Пити смузі краще охолодженим. При вагітності таку порцію ділять на 2 дні.

Оладки з чорної смородини

інгредієнти:

  • кефір – 200 мл;
  • смородина — 60 г;
  • цукор — 50 г;
  • яйце -1 шт.;
  • рослинна олія — 20 г;
  • борошно — 200 г;
  • сода — 5 г;
  • сіль, цукор за смаком.

Смородину подрібнити в міксері або блендером. Можна придушити ложкою. Всі інгредієнти змішати у великій мисці до однорідності. Якщо тісто виходить рідким-додати більше борошна. Далі викладати масу ложкою на розігріту сковороду з маслом і обсмажувати з обох сторін до золотистої скоринки. Подавати зі сметаною.

Пиріг чорносмородиновий з глазур’ю

для тесту:

  • борошно – 500 г;
  • цукор — 200 г;
  • яйця — 2 шт.;
  • натуральний йогурт — 500 мл;
  • вершкове масло — 150 г;
  • сода-2 ч. Л. Без гірки;
  • чорна смородина — 500 г;
  • подрібнений мигдаль – за бажанням.

для глазурі:

  • цукрова пудра – 200 г;
  • вода або молоко — 50 г.

Яйця збити з цукром до отримання піни. До борошна додати харчову соду, потім по черзі яйця, йогурт і масло. Все добре перемішати. Викласти тісто у форму, розкласти зверху ягоди і посипати мигдальними пластівцями.

Випікати 50 хвилин при 160 °с. Остудити. У цукрову пудру додати молоко або воду, полити глазур’ю пиріг.

інгредієнти:

  • йогурт без наповнювача — 180 г;
  • борошно – 2,5 склянки;
  • цукор — 0,5 склянки;
  • яйце — 3 шт.;
  • розпушувач — 2 ч. Л.;
  • жменю чорної смородини.

У миску всипати борошно, цукор, розпушувач, додати яйця і йогурт. Вимішати до однорідної маси (тісто стане дуже пухнастим). Виставити паперові або силіконові формочки на деко, кожну на 1/2 наповнити тестом. Покласти шар смородини і зверху додати трохи тіста.

Випікати в розігрітій до 180 градусів духовці 20 хвилин.

для коржів:

  • кефір — 200 мл;
  • борошно – 200 г;
  • варення чорної смородини — 200 мл;
  • яйця — 2 шт.;
  • цукор — 200 г;
  • сода — 1 ч. Л.

для крему:

  • сметана – 200 мл;
  • цукрова пудра — 20 г;
  • волоські горіхи для посипання — 200 г.

Збити яйця з цукром, повільно ввести кефір, додати борошно, варення чорної смородини, соду. Тісто почне пінитися під час перемішування і міняти колір на темний. Розділити масу на дві частини і випікати при температурі 170 градусів 20-25 хвилин. Остудити коржі, покласти в холодильник, бажано на ніч.

Просочити коржі сметанним кремом, пересипати меленими горіхами. Зверху покрити торт “піною” – для цього 250 г сметани збити з 150 г цукру до м’яких піків. Прикрасити плодами смородини, горіхами і полити у вигляді сіточки розтопленим шоколадом.поставити торт на просочення і стабілізацію в холодильник.

Під час вагітності їсти чорну смородину можна, але робити це слід з урахуванням протипоказань і дотриманням заходів. ЯкщоЗ’явилися сумніви в безпеці продукту, краще проконсультуватися з лікарем.

Фото: ru.freepik.com, yandex.ru

Відео про корисні і шкідливі властивості чорної смородини. Кому не можна їсти смородину?

джерела: • кінь і.я., гмошинська м. В., абрамова т. В. Харчування вагітних жінок, годуючих матерів і дітей раннього віку // м.: медичне інформаційне агентство, 2015. 216 с.• мурашко а. В., аль–сейкал т. С. Основи здорового харчування вагітної жінки / / гінекологія, 2003;5(3): 117-21.* методичні рекомендації • сучасні підходи до організації раціонального харчування вагітних жінок і годуючих матерів» / / м., 2003.