Чим відмити жир, який став клеєм?

16

Я тут цікаву статтю знайшла в мережі…

Ви теж помітили, що з рослинним маслом щось не так?чому воно таке прозоре останнім часом, що туди додають, щоб воно не псувалося і взагалі ніколи не прогоркало, навіть у відкритому вигляді? там взагалі залишається щось корисне? і чи не шкідливий такий продукт для організму? судіть самі…

Виробництво деяких продуктів харчування схоже на диверсію в області продовольчої безпеки країни. Зараз зі скасуванням обов’язкової сертифікації у виробника немає жорстких кордонів у виробництві продовольства. І вже не стоїть завдання збереження корисних властивостей природної сировини. Є тільки одна мета-прибуток. Покупцеві потрібно пам’ятати це і більш критично підходити до вибору продуктів харчування. У цій замітці поговоримо про рослинному маслі, а конкретно про його виробництві. Так що ж не так з маслом?

В даний час більше 50 олійних культур використовують для виробництва рослинної олії. Але все ж найпоширенішим є масло з насіння соняшнику. Існує три способи виробництва масла: холодний віджим, гаряче пресування і екстракція.

Холодний віджимання передбачає очищення насіння, подрібнення і витяг масла з насіння. Масло виходить швидкопсувним, але зберігає всі корисні властивості рослинного продукту: токофероли – це вітаміни а, е, d, вітамін f, поліненасичені і мононенасичені жирні кислоти, фітостерини – речовини, що володіють атеросклеротичним і противоонкологическим дією і інші корисні речовини.

Метод гарячого пресування відрізняється тим, що підготовлене насіння перед витяганням масла підігрівають, підсмажують. Готове масло від цього ставати більш ароматним і так само зберігає всі корисні речовини.

Ці два способи дозволяють отримати т.зв. Сире не рафінована олія, з невеликим терміном зберігання з високими смаковими і поживними властивостями. Таке масло тільки відстоюють і фільтрують. Мало отримане способом холодного віджиму і гарячого пресування в основному не використовують в тепловій обробці, так як воно має низький поріг димлення +107 градусів с.

Самий варварський і прибутковий спосіб отримання масла – екстракційний. Цим способом отримують рафіновані і не рафіновані масла. Після подрібнення і очищення насіння занурюють в розчинник. Для цього використовують бензин марки а або гексан.

В результаті отримують місцеллу – це розчинене в бензині масло, і шрот – сухий знежирений залишок. Далі з місцелли і шроту в спеціальних пристроях» виганяється ” розчинник. Таке масло підлягає подальшій обробці. Спочатку його очищають від домішок, відстоюють, фільтрують, центрифугують. Готове масло надходить на прилавки магазинів у вигляді товарного не рафінованого, яке позиціонується як більш корисне, ніж рафінована.

Для отримання рафінованої олії застосовують додаткові способи очищення. Гідратація-обробка гарячою водою і парою, при цій обробці залишилися в маслі частинки набухають і випадають в осад. Для того, щоб таке масло не окислилося і не прогоркло його обробляють лугом – лужна рафінація. Цим способом видаляються жирні кислоти, дуже потрібні нашому організму. Жирні кислоти реагують з лугом і випадають в осад.

Не завжди на цьому процес виробництва рослинного рафінованого масла закінчується. Якщо ще й інші способи очищення: відбілювання – видалення фарбувальних речовин, дезодорація – витяг ароматичних речовин і виморожування – видалення воскоподібних речовин.

Таке масло виходить практично безбарвне, без смаку і запаху, добре зберігається, точка димлення становить більше +230 градусів с.

Не потрібно освіти хіміка, щоб зрозуміти, що після таких екзекуцій природні молекули жирних кислот вже не залишаються колишніми. Процес екстракції спотворює ці молекули, перетворюючи їх в трансізомери, тобто трансжири, яких в маслі як рафінованому, так і не рафінованому виробленим способом екстракції, більше 20%. Трансжири накопичуються в організмі і викликають різні порушення в серцево-судинній системі. Виводяться трансізомери з організму протягом 2 років, якщо людина повністю припиняє їх вживання. До того ж в маслі залишаються частинки розчинника та інших хімікатів, що використовуються в процесі екстракції.

Технологія виробництва масла за допомогою екстракції є найбільш економічно вигідним, так як дозволяє зробити до 99% масла з сировини. При покупці масла покупцеві необхідно уважно читати етикетку. Якщо на етикетці не вказано, яким способом було отримано масло, то скоріше за все – це був спосіб екстракції.