Що можна зробити і приготувати зі старого меду, правила використання

14

Натуральний бджолиний мед характеризується тривалим терміном зберігання. Але по закінченню 24 місяців цінний нектар втрачає більшість корисних властивостей, перетворюється в звичайне солодкі ласощі. Такий продукт бджільництва найчастіше використовують для приготування випічки і в якості корисного цукру для напоїв. Як отримати максимальну користь від застояного продукту і що можна зробити зі старого бджолиного меду, розберемося в подробицях далі.

Термін придатності меду

Терміни придатності меду залежить від наступних факторів:

  • зрілість відкачаного з вулика нектару;
  • погодні та кліматичні умови, в яких комахи збирали ласощі;
  • медоносні рослини, що ростуть в регіоні видобутку меду;
  • умови зберігання готового продукту бджільництва.

Зберігають нектар в щільно закритих ємностях при температурі не вище +20 градусів і помірній вологості. Мед гігроскопічний, швидко вбирає вологу з повітря, що негативно позначається на його властивості і складі. При виконанні всіх вимог ласощі зберігає всі корисні і поживні характеристики до 2-х років.

важливо! при неправильному зберіганні у натурального природного дару з’являється гіркуватий присмак, спостерігається розшарування і помутніння нектару, а на поверхні утворюється піна. Такий продукт не придатний для вживання навіть в переробленому вигляді.

Куди можна використовувати старий мед

Старий застояне бджолиний нектар не потрібно викидати, адже з цінного продукту можна отримати багато користі в кулінарії, народній медицині та косметології:

  • ласощі зберігає антибактеріальні та протизапальні властивості;
  • має заспокійливу дію, покращує роботу нервової системи, активізує мозкову діяльність;
  • є носієм поживних речовин для шкіри, волосся і нігтьових пластин;
  • використовується в якості натурального антисептика і як знеболювальний засіб.

Також старий мед активно застосовується в бджільництві для підгодівлі комах в холодну пору року.

Важливо! у застояному ласощах зберігаються речовини, здатні викликати алергічну реакцію і індивідуальну непереносимість продукту.

У косметології

Після 2-річного зберігання мед втрачає основні цілющі властивості. Але в складі нектару залишається безліч корисних вуглеводів і мінеральних сполук, які використовуються в косметології. З такого ласощі в домашніх умовах можна робити живильні, очищаючі і омолоджуючі маски, додавати його в шампуні, гелі для душу і бальзами.

Природний дар має протигрибкову дію, тому допомагає позбутися від лупи і поліпшити структуру волосся. Для приготування косметичного засобу потрібно:

  • столова ложка натурального бджолиного меду;
  • 200 мл відвару з аптечної ромашки.

Нектар додають у відвар, ретельно перемішують. Готовим настоєм обробляють волосся і шкіру голови, залишають на 2 години. По закінченню часу голову промивають теплою, проточною водою. Таку процедуру повторюють кожні 2-3 дні до усунення проблеми.

Для виготовлення омолоджуючої маски яєчний білок змішують з 1 столовою ложкою нектару. Отриману масу наносять на шкіру обличчя і залишають на 15-20 хвилин, після чого змивають теплою водою.

Кулінарія

Якщо мед в банках не заграв і не втратив смакові властивості, його використовують для приготування різних десертів, соусів, маринадів і напоїв.

З давніх часів з натурального бджолиного дару виготовляли збитень і медовуху. У стародавній русі це були найпоширеніші напої, які вживали різні верстви населення. Також з застояного ласощі виходить смачна і корисна випічка, та й в натуральному вигляді продукт бджільництва є відмінним десертом до чаю або кави.

  • невеликий шматочок свіжого кореня імбиру;
  • 2 чайних ложки натурального бджолиного ласощі.

Імбир заварюють окропом і настоюють 15-20 хвилин, після чого в відвар додають мед і розмішують.

Народна медицина

Мед здавна застосовується для лікування і профілактики багатьох хвороб. Хоч застояний нектар і втрачає більшість цілющих і корисних властивостей, але для підвищення імунітету і при лікуванні простудних і вірусних захворювань такий продукт незамінний. При сильному кашлі готують суміш з меду і лимонного соку, а високу температуру збивають теплими напоями з додаванням ласощів.

Приготування меду з меду

Професійні бджолярі використовують запаси старого нектару, щоб приготувати свіжий бджолиний мед. Заходи проводять в період, коли зменшується кількість квітучих медоносів і активність комах.

Способи зберігання

Щоб цілющий нектар не втратив корисних властивостей, необхідно дотримуватися певних правил зберігання природного дару:

  • не допускається зберігати продукт бджільництва в пластикових і металевих ємностях. Найкраще помістити мед в керамічну, порцелянову або скляний посуд.
  • кришки ємностей повинні щільно закупорюватися, щоб не пропускати зайву вологу і повітря.
  • температура зберігання натурального бджолиного дару не повинна перевищувати позначки + 20 градусів.

Ємності поміщають в темне місце з вологістю, що не перевищує 60 %. Під впливом сонячного світла ласощі втрачає більшість цінних і корисних речовин, а термін зберігання такого продукту значно зменшується.