Склад і колір гірчичного меду, його корисні властивості і протипоказання

15

Гірчична різновид меду являє собою смачний продукт, який відрізняється вираженими лікувальними властивостями. Склад перешкоджає передчасному старінню організму, активізує відновлення клітин, підсилює статевий потяг. За допомогою продукту вдається наситити організм цінними мінералами і вітамінами. До того ж він знайшов застосування в косметології, оскільки сприяє підвищенню пружності шкіри, очищає і відновлює її.

Опис і відмінності

бджоли роблять мед з різних сортів гірчиці. Однак до найбільш популярних різновидів відносяться білі і чорні сорти. В результаті вдається отримати гарний світло-золотистий продукт. Іноді зустрічається практично білий нектар. Після кристалізації гірчичний мед світлішає і набуває вершковий відтінок. Однак іноді в ньому з’являються і жовтуваті нотки.

Гострота, характерна для гірчиці, в меді відсутня. Продукт виходить досить солодким, але не нудотним. Він сподобається людям, які не люблять сильну солодкість або занадто виражений післясмак. Нектар відрізняється легким і ніжним ароматом. Щоб відчути його, доведеться принюхатися.

Склад значно відрізняється в залежності від сорту медоносних рослин, періоду збору, клімату в регіоні. При цьому до головних складових відносять наступне:

  • 17-19 % води;
  • 85 % цукрів-цукрів, фруктози, глюкози;
  • 1,5 % амінокислот, білків, ферментів, декстринів;
  • 1,3 % вітамінів і кислот;
  • 1-1,2 % мінералів.

Максимальна кількість корисних компонентів присутній в пилку медоноса. Вона насичує масу корисними мікро – і макроелементами. Серед них варто виділити наступне:

  • кальцій;
  • алюміній;
  • калій;
  • магній;
  • хром;
  • кремній;
  • йод;
  • залізо;
  • натрій.

Також в продукті присутній багато вітамінів-а, рр, с, в, d. Гірчичний нектар має високу енергетичну цінність. У 100 грамах продукту міститься приблизно 300 кілокалорій.

Корисні властивості меду

Склад дуже корисний для здоров’я. З його допомогою вдається домогтися таких результатів:

  • очистити організм від шкідливих речовин і токсинів;
  • вилікувати патології суглобів;
  • впоратися з цукровим діабетом;
  • позбутися від кашлю;
  • поліпшити стан при хворобах нервової системи;
  • нормалізувати роботу нирок;
  • зміцнити імунітет.

Оскільки в складі присутній багато йоду, він допомагає налагодити роботу гормональної системи. Продукт відмінно лікує проблемний зоб і усуває інші патології щитовидної залози.

Такий мед допустимо додавати до складу косметичних засобів. Він має виражені антиоксидантні властивості і забезпечує шкірі помітний омолоджуючий ефект. У натуральному вигляді продукт застосовують в складі різних масок. Він допомагає впоратися з почервоніннями, лущенням, вугровими висипаннями на шкірі.

Ще одним показанням до застосування продукту вважаються патології серцево-судинної системи. У його складі присутній багато вітамінів, ферментів і амінокислот. Вони забезпечують розрідження крові і сприяють поліпшенню кровообігу. Для людей, які страждають на цукровий діабет, продукт дозволяється використовувати в якості альтернативи цукру.

Цей продукт бджільництва дуже корисний для дітей. Щоб наситити організм потрібними речовинами, буде досить буквально 1 ложечки продукту.

Де застосовують

Продукт відрізняється великою кількістю показань до застосування. До них відносять наступне:

  • хвороби серця і судин;
  • травні патології;
  • порушення кровообігу;
  • суглобові патології;
  • ослаблення імунітету;
  • дефіцит вітамінів;
  • ураження щитовидної залози;
  • підвищена стомлюваність;
  • нервові порушення;
  • депресивні стани.

Крім цього, гірчичний нектар активно застосовують косметологи. Він входить до складу різних масок, скрабів і кремів. Вони покращують тонус дерми, прискорюють загоєння ран, усувають запалення і знищують патогенні бактерії.

Правила і терміни зберігання

Мед володіє необмеженим терміном зберігання. Однак з плином часу його користь знижується. Тому нектар не можна довго зберігати. Вже через півроку він стає менш корисним. Але при дотриманні певних правил цінні компоненти вдається зберегти на 10-12 місяців.

При цьому потрібно забезпечити наступні умови:

  • сухе і темне місце;
  • температура від 0 до +5 градусів;
  • захист від прямого доступу кисню;
  • інертна ємність – скляна або дерев’яна.

Як відрізнити від підробки?

Нектар з гірчиці має ідеальний золотистий колір. Іноді в магазинах зустрічаються прозорі текстури з невеликою жовтизною. Тривале зберігання змінює відтінок. В цьому випадку мед стає кремовим або світло-жовтим.

Важливе значення має смак продукту. Він повинен бути насичено-солодким. Також продукт відрізняється легким квітковим ароматом, який характерний для складів з польового різнотрав’я.

Однак головною особливістю гірчичного меду вважається активність кристалізації. Продукт майже відразу втрачає свою рідку консистенцію після збору. А вже через 7-10 діб він набуває особливу дрібнодисперсну структуру з великою кількістю кристалів цукру. Через кілька тижнів після відкачування склад стає повністю густим.

Протипоказання і шкода

незважаючи на очевидну користь, гірчичний мед володіє і цілим рядом протипоказань. Його не можна вживати при непереносимості продуктів бджільництва і схильності до алергії. Особливу обережність варто дотримуватися людям з діабетом. Вуглеводи, які є в нектарі, швидко потрапляють в кров, провокуючи збільшення рівня цукру. Також продукт протипоказаний вагітним жінкам і дітям раннього віку.

Гірчичний мед вважається смачним і корисним продуктом, який містить багато цінних компонентів і покращує стан здоров’я. При цьому важливо правильно застосовувати його з урахуванням основних рекомендацій фахівців.