Міжнародний день без мяса, але з рибою.

29




Щороку 20 березня мільйони людей по всьому світу відмовляються від улюблених стейків і біфштексів, відзначаючи Міжнародний день без м’яса. Зародившись у 1985 році у США, сьогодні ця акція відзначає 30-річний ювілей. Приєднатися до неї може кожен бажаючий, прикупивши до вечері замість свинячих сардельок або яловичої вирізки свіжого коропа або заморожену салаку.

Спочатку організатори акції закликали відмовитися від всіх продуктів тваринного походження. Таким чином, День без м’яса перетворився на кальку двох Всесвітніх днів вегетаріанства, які святкуються на початку жовтня і листопада. З часом, коли вченими була доведена користь і необхідність білків тваринного походження, Всесвітній день без м’яса став пропагувати перехід на рибну дієту.

По-перше, масовий перехід на рибу дозволить вирішити головне завдання цієї акції – зупинити масове знищення тварин. За статистикою організаторів, людство щорічно вирощує на забій понад 60 млрд. тварин з метою вживання їх в їжу. По-друге, частково була б вирішена проблема глобального потепління і забруднення атмосфери. М’ясна індустрія виробляє 18% газів, що викликають парниковий ефект. Як зазначають екологи, зниження викидів на 1/5 частину вистачило б, щоб значно зменшити негативний вплив на атмосферу.

Крім того, розвиток рибних промислів, і відмова від м’яса дозволили б вирішити і проблему голоду на Землі: тим кількістю зернових, яке йде на відгодівлю худоби, можна було б нагодувати планету з удвічі більшим населенням!

Посилання по темі:

Гаджар Пулау — рис з морквою, кокосом і прянощами